tiistai 27. tammikuuta 2015

Mikä onkaan tämä huikea Várkert Bazár?

Teksti ja kuvat: Markus Lehtipuu

Se oli orwellin vuodesta (1984) alkaen tyhjillään, oltuaan nuorison puistona sosialistisessa Budapestissä parin vuosikymmenen ajan. Sen jälkeen tämä huikea klassinen, Miklós Yblin suunnittelema alue ehti rapistua nolosti. Se edusti sosialismin romahduksen muistoa aina vuoteen 2011, kun päätös korjauksesta tehtiin. Tai oikeastaan vuoteen 2013, kun lopulta päästiin vauhtiin.

Rakennusvaiheessakin alue oli surkean oloinen, kuten yleensä rakennustyömaat. Vasta nyt se on siivottu siistiksi telineistä ja rakennusromusta.



Näin talven keskellä paikka on hiljainen eikä erityisen näyttävä. Rakennuksissa ei myöskään ole aktiivista toimintaa, joten sitä varten on odotettava kesäkautta ja kaikkea, mitä paikallinen väki ehtii keksiä.


Kuvavalikoimamme on etelästä pohjoiseen. Alueen eteläosassa on rivi mahdollisia liiketiloja, mutta tänään ei siellä ollut mitään toimintaa.


Mielenkiintoinen erikoisuus remontin jäljiltä on "maailman pisin puistonpenkki" (oma käsitykseni), joka seuraa koko pitkän julkisivun matkalta sekä ratikkalinjoja itäpuolella ja julkisivua länsipuolella. Voi hyvin kuvitella, että aktiviteettien aikana ihmiset istuskelevat mielellään penkillä odottaessaan vuoroaan tai voimia siirtyä seuraamaan puiston tapahtumia. 


Várkert Bazár on symmetrinen, eli julkisivun molemmilla reunoilla on klassinen porttirakennelma, vaikka se pysyy nyt kiinni, kukaties jatkossakin. Enemmän kyseessä on restaurointityö kuin jokaisen rakennelman ottaminen aktiivikäyttöön. Ainakin toistaiseksi.


Symmetrisen julkisivun keskipiste on tämä rakennelma, jonka edestä on sisäänpääsy rampeille, jotka johtavat ylös puistoon. Jos ei jaksa kavuta, kuvan oikean reunan takaa löytyt myös hissi puiston tasolle. Kuvassa oleva paviljonki antaa maiseman Pestin suuntaan.



Leijonapatsaas koristavat julkisivun keskipistettä. Taustalla ylhäällä näkyy Budan linnavuoren rakennuksia: vasemmalla historiallinen museo ja oikealla taidemuseo.


Käyttäjäystävällinen Várkert Bazár tarjoaa kuvassa näkyvän sadekatoksen alla liukuportaat alhaalta ylös. Muuten puistoalueen eteläinen osa ei tarjoa tilaa isommille tapahtumille vaan lähinnä pienimuotoisen puistoalueen.


Ylhäältä katsoen alueen eteläosa näyttää tältä. Mitään suuria yleisötapahtumia ei tähän puistoon mahdu, joten se jäänee pelkästään kävelyretkien kohteeksi.


Pohjoinen osa sen sijaan on selkeästi potentiaalinen tapahtumapaikka, mutta tässä vaiheessa ei ole tietoa, mitä täällä voidaan järjestää. Kannattaakin kysellä keväällä ja kesällä, onko täällä jotakin kiinnostavaa.

* * *

Tämä on Suomalaisen Matkaoppaan Budapest-blogi.

Lisätietoja opaskirjastamme saat täältä.

Dokumentin opaskirjan päivityksestä löydät täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti